توضیح محصول چیست؟و چرا برای افزایش فروش محصول خود باید توضیح محصول داشته باشید؟
همانطور که از نام آن پیداست، توضیح محصول شامل توصیف و معرفی یک محصول برای مخاطبین و مشتریان آن میشود. توضیح محصول در فروشگاههای اینترنتی، عموما شامل یک متن توصیفی-تبلیغی از محصول در صفحهی آن است که کاربر را برای خرید متقاعد کند و به سوالات عمومی او پاسخ دهد. توضیح محصول خوب، ویژگیها و مزایای محصول را توصیف میکند، مشکلی که از کاربر حل میکند را توضیح میدهد و دلایل برتری آن را بیان میکند.
به عبارت بهتر، یک توضیح محصول اصولی و حرفهای، به دور از دروغ و مبالغهی بیش از حد، به «توصیف» محصول پرداخته و تلاش میکند تا با تاکید بر ویژگیها، آن را به مخاطبین و جامعهی هدف خود بیشتر و بهتر بشناساند.
آیا همهی فروشگاههای اینترنتی به تولید محتوای توضیح محصول نیاز دارند؟
پاسخ ساده و سرراست است: بله! و بیشتر از شما، مشتریانتان هستند که در مسیر خرید خود به این توضیحات نیاز دارند.
محصولی که توضیحات ندارد، بسیار کمتر از یک محصول دارای توضیح به فروش میرسد. تصور کنید میخواهید یک ژاکت ضد آب یا کفش دوستدار محیطزیست بفروشید، آن هم بدون اینکه بگویید از مواد بازیافتی ساخته شده است. موفق باشید!
مغازهها کارکنانی دارند که میتوانند اطلاعات اولیهی محصولات را در اختیار مشتریها قرار دهند. به علاوه، به عنوان خریدار، میتوانید به صورت فیزیکی با محصول ارتباط برقرار کرده و قبل از تصمیم برای خرید، اطلاعات بیشتری به دست آورید.
خرید آنلاین بسیار متفاوت است. در فروشگاههای آنلاین، توضیح محصولات سعی میکند جایگزینی برای تجربهی تعامل با محصول در محیط فروشگاه باشد. اگر این کار را به خوبی انجام دهید، حدس و گمان مشتری از بین میرود و نسبت به محصول شناخت کاملی پیدا میکند. بنابراین بیشتر به خرید ترغیب میشود.
نوشتن توضیح محصول میتواند اعتماد کاربران را برای خرید از شما جلب کند
چرا نوشتن توضیح محصول اهمیت زیای دارد؟
به راحتی می توان گفت هر فروشگاه اینترنتی موفق، عکسهایی از محصولات خود به نمایش میگذارد و بسیاری از خریداران به دلیل همین عکسها جذب محصول میشوند.
پس وقتی عکاسی شما خیلی خوب است، توضیح محصول چه اهمیتی دارد؟
این توضیحات کوچک، حفرههایی که عکس نمیتواند پر کند را پر میکنند. آنها به مشتری کمک میکنند تا دربارهی اینکه آیا محصول برای آنها مناسب است یا خیر، بهتر تصمیم بگیرند. به عنوان مثال، شما با دیدن تصویر یک لپتاپ نمیتوانید برای خرید آن تصمیم بگیرید. بدون شک، نیاز دارید درمورد ویژگیها و امکانات آن بیشتر بدانید. در ارتباط با بخش مد هم همینطور است. شاید بعضی از مشتریها به نوع خاصی از پارچه حساسیت داشته باشند، بنابراین مهم است که قبل از خرید، جنس محصول را بدانند.
در درازمدت، توصیف خوب محصول باعث صرفهجویی در زمان نیز میشود. اگر به سؤالات احتمالی پاسخ دهید، دیگر لازم نیست مشتریها با ارسال ایمیل از شما سؤال کنند. به علاوه، کمتر احتمال دارد از کمبود اطلاعات اذیت شده و سبد خرید خود را خالی بگذارند. به همین دلیل استفاده از یک راهنمای نوشتن توضیح محصول کارآمد، میتواند بخشی از مشکلات فروش کسبوکار شما را برطرف کند.
مزیت استراتژیک دیگر نوشتن توضیح محصول، تقویت سئو است. یعنی افراد بیشتری میتوانند محصولات شما را پیدا کرده و مشتری فروشگاه شما شوند. بدون توضیح محصولات ممکن است بتوانید با عکس هم مشتری را برای خرید ترغیب کنید؛ اما صفحهی محصول شما به دلیل کمبود محتوا در نتایج جستجو ظاهر نخواهد نشد.
راهنمای نوشتن توضیح محصول
برای نوشتن توضیح محصول صرفا نباید به اطلاعات فنی و موردی بسنده کنید. به خاطر اینکه همهی فروشگاهها این اطلاعات را در اختیار مشتریها قرار میدهند و به همین دلیل، توضیح محصول شما نیاز جدیدی از کاربر را برطرف نمیکند.
در ادامه با هم راهنمای نوشتن توضیح محصول را گام به گام بررسی خواهیم کرد.
از کلمات صحیح استفاده کنید
بسیار مهم است که در متن خود از چه کلماتی استفاده میکنید. جادوی کلمات بیش از آن چیزی که شما تصور میکنید، قدرت تغییر تصمیم مشتری را دارد. مهم است که متن شما در ناخودآگاه مشتری ترغیبکننده باشد یا دلسردکننده.
به نظر دیوید آگیلوی، یکی از پیشگامان تبلیغات مدرن، 20 کلمهی تأثیرگذار وجود دارد:
استفاده از کلمات کلیدی بالا به جذب مخاطب کمک میکند. میتوانید از آنها در نوشتن توضیح محصولات، عناوین، موضوع ایمیل و هر محتوای دیگری که با مشتری در ارتباط است، استفاده کنید.
چندین کلمه و عبارت هم وجود دارند که نباید در نگارش توضیح محصولات یا موارد دیگر استفاده شوند، از جمله:
درنهایت اینکه، اگر از کلمات دقیق و مناسبی استفاده نکنید، محتوا و توضیح محصول نمیتواند تاثیر لازم را بر کاربران بگذارد.
صداقت داشته باشید
مهم است که نویسنده، هنگام نگارش توضیح محصولات صادق و شفاف باشد. اینکه بگویید محصول رایگان است، در حالی که اینگونه نباشد، یا در توضیح محصول خود بنویسید بالاترین کیفیت را دارد، در حالی که شکایتهای زیادی دربارهی کیفیت آن محصول به دستتان رسیده، کار را خراب میکند.
به عنوان مثال، اگر متوجه شدید جنس پارچهی محصول شما بیش از حد نازک است، میتوانید این نکته را طوری مطرح کنید که تأثیر چشمگیری بر فروش نداشته باشد. این کار به مشتریان اجازه میدهد به توضیحات شما اعتماد کنند. حتی ممکن است بعضی از مشتریها، جنس نازک پارچه را برای تابستان ترجیح دهند.
البته صادق بودن به معنای نوشتن همهی عیبهای محصول به تنهایی نیست. بلکه شما باید نقاط قوت آن را هم برجسته کنید. آیا طرح و ظاهر محصول، دلیل اصلی فروش آن است؟ بنابراین باید هنگام توصیف محصول، روی جنبههای ظاهری آن تأکید کنید.
توضیح خودتان را بنویسید
هیچوقت به استفاده از توضیحات تولیدکنندهی محصول اکتفا نکنید. با نوشتن نسخهی شخصی خود، از مجازات شدن برای مطالب تکراری در موتورهای جستجو جلوگیری کنید. همچنین شانس خود را برای نوشتن متنی که بازدیدکننده را به مشتری تبدیل کند، افزایش دهید.
جامعه هدف خود را مشخص کنید
با طرح سؤال از خودتان شروع کنید: چه کسی قصد خرید این محصول را دارد؟ وقتی مشتری هدف خود را تصور کنید، میتوانید متناسب با سبک زندگی، علایق و نیازهای او توضیحات لازم را بنویسید. اگر قصد فروش اسباببازی دارید، باید برای والدینی که به تازگی بچهدار شدهاند بنویسید، نه دانشجویان بدون بچه. تعیین مشخصات مشتری، به بازاریابی، توسعهی محصول و طراحی فروشگاه نیز کمک میکند. به بیان تخصصیتر شما به تعریف پرسونای مخاطبان خود نیاز دارید
اطلاعات اولیه را جمعآوری کنید
بخشهای اصلی اطلاعاتی که میخواهید دربارهی محصول خود انتقال دهید، چیست؟ اگر محصول شما پوشاک باشد، شاید بخواهید اطلاعاتی دربارهی جنس، روند تولید، محل تولید و مواردی از این دست را درج کنید. آیا این لباس مناسب افراد سایز کوچک است؟ آیا از رنگهای طبیعی در تولید آن استفاده شده است؟ توضیحات محصول باید اطلاعات مهمی را شامل شود که با عکس نمیتوان به آنها پاسخ داد.