وقتی صحبت از محتوا نویسی سایت میشود، فورا یاد بازاریابی محتوا و اهمیت روزافزون آن میفتیم. این مباحث طی چند سال اخیر به شدت جذاب و پرطرفدار شده است. راه اندازی یک وبسایت پرمخاطب دغدغه بسیاری از مدیران شده است. از آژانسهای مختلف تولید محتوا مثل خود ما گرفته تا استخدام عناوین شغلی جدید همچون کارشناس تولید محتوا، استراتژیست تولید محتوا و… در سازمانها، همه برای پاسخ به این دغدغه است. راهاندازی یک سایت پرطرفدار و درآمدزا علاوه بر مباحث فنی، نیازمند مطالبی با ارزش است. در این مقاله به اهمیت و ارزش محتوا و انواع آن در سایت خواهیم پرداخت.
محتوا نویسی سایت شامل چه مواردی میشود؟
برخی به اشتباه محتوای سایت را با نوشتن یکسان در نظر میگیرند. اگرچه هنوز مقالات جایگاه اصلی را در جذب مخاطب به ویژه از موتورهای جستوجو دارد. اما امروزه محتوای سایت شامل موارد دیگری نیز هست.
از متن مقالات، مانند آنچه اکنون در حال مطالعه آن هستید، تا متن کلمات لینکها و دکمهها، عناوین بنرها، تصاویر و… همگی جزوی از محتوای سایت محسوب میشود. به طور کلی تمامی محتوای سایت به سه بخش زیر قابل تقسیم است:
محتوای متنی (Textual): شامل مقالات، متن توضیح خدمات، توضیح محصولات و…
محتوای بصری (Visual): شامل بنرها، تصاویر، ویدیوها، رنگبندی و….
محتوای شنیداری (Aural): شامل پادکست، توضیحات صوتی در مقالات، صدای اعلانها و…
تمامی اینها مواردی است که کاربر برای ارتباط برقرارکردن با شما با آن مواجه میشود. توجه به کیفیت و همچنین لزوم بهبود مستمر و پایش آنها امری الزامی برای توسعه وبسایت است.
چرا امروزه ارزش محتوانویسی تا این حد افزایش یافته است؟
تکتک کلمات و جملاتی که در یک وبسایت به کار میرود، بر چهره سازمان و کسبوکار شما اثرگزار است. در گذشته سازمانها از طریق بازاریابی مستقیم و ارتباط کلامی و بصری با مخاطب خود ارتباط برقرار میکردند. میزان اثربخشی این ارتباط تا حد زیادی وابسته به تواناییهای فرد در اصطلاح بازاریاب داشت. اما امروزه با رشد عمیق تکنولوژی وب، چهره سازمان از طریق محتوای سایت به نمایش گذاشته میشود.
با انبوهی از اطلاعات، تنها فرصتی کوتاه برای یک وبسایت برای جلب نظر مخاطب خود وجود دارد. این مساله در زمینه فروش آنلاین بیشتر به چشم میآید. زمانی که کاربر از طریق موتور جستوجو یا تبلیغات به صفحه محصول شما برسد، تنها چند ثانیه فرصت دارید تا او را تحت تاثیر قرار دهید. اینجاست که مقوله نوین و جدیدی در بحث محتوا نویسی سایت مطرح میشود که به تجربه کاربر مشهور است.
تجربه کاربر یا UX به مجموعه اقدامات و طراحیهایی در محتوا گفته میشود که تعامل کاربر با سایت را افزایش دهد. این تعامل میتواند شامل مطالعه بخش بیشتری از مطالب، کلیک رو دکمهها، رفتن به صفحه تماس، پخش ویدیو و یا در بهترین حالت، خرید محصول باشد. این موضوع در جذب مشتری در درازمدت نیز موثر است. چراکه ممکن است یک مشتری از کانالهای بازاریابی گوناگون به شما دسترسی پیدا کند. لذا شناخت مخاطب و نحوه اثرگزاری و هدایت وی در سایت برای هر یک نیز متفاوت است.
اهمیت بالای محتوای تصویری و صوتی که معمولا به آن توجه نمیشود!
محتوای تصویری و صوتی بخشی جداییناپذیر از دنیای امروز وب است. تصاویر، ویدیوها، صداها و.. همه میتوانند بر تجربه کاربر تاثیرگزار باشند. امروزه ترکیب کردن انواع محتوا، به به ابزاری کارا در خلق محتوای سایت تبدیل شدهاست.
اگر تصور میکنید متن شما نمیتواند به طور کامل مطلب را به مخاطب برساند، از یک توضیح صوتی استفاده کنید. همچنین علاوه بر تولید ویدیو که امروزه بسیار رواج دارد، مواردی مثل اینفوگرافی و توضیحات تصویری نیز بسیار کاربردی است.
یک محتوای اثربخش به طور هوشمندانه انواع محتوای متنی، صوتی و تصویری را با یکدیگر ادغام میکند.
صدای اعلانها، مانند صدای بخش پشتیبانی و تماس در گوشه سایت، میتواند توجه مخاطب را به خودش جلب کند. در گدشته مرسوم بود در وبلاگها موزیک پخش شود. این کار امروزه منسوخ شده است. اما استفاده هوشمندانه از صوت، هنوز به شکل گسترده نتوانسته جایگاه خود را در بین تولیدکنندگان محتوا بیابد. لذا پیشروی و خلاقیت در این زمینه میتواند ضامن موفقیت چشمگیری برای وبسایتها باشد.
در استفاده از تصاویر نیز هوشمندانه عمل کنید. همسان بودن طراحی تصاویر در نسبت و ابعاد، موضوعی است که توجه مخاطب را به خودش جلب میکند. چنانچه امکان عکاسی اختصاصی برای محتوای خود داشته باشید، میزان اثربخشی به طور چشمگیری افزایش پیدا میکند.
بایدها و نبایدها در تهیه محتوای متنی در مقالات سایتتان
از کپی کردم به طور جدی پرهیز کنید:
محتوای موثر برای هر کسبوکار باید شامل موارد واقعی از حقایق همان سازمان باشد. لزوم تهیه محتوای تالیفی برای یک وبسایت که پیامها و اهداف حقیقی مجموعه را نمایان کند امری بسیار موثر در تبدیل مخاطبین به مشتریان شما است.
از جملهبندی بلند و سنگین خودداری فرمایید :
زمانی در حدود 10 قرن پیش، استفاده از کلمات سنگین به ویژه کلمات عربی، مزیت محسوب میشد. امروزه کاربران به دنبال سادگی متن هستند. ساده و کوتاه بنویسید. از کلمات پیچیده استفاده نکنید. همچنین سعی کنید طول پاراگرافهای خود را نیز کوتاه نگه دارید.
از تکرار یک مطلب امتناع کنید: تکرار یک مفهوم با جملهبندی و کلمات جدید، ارزشی برای مخاطب ایجاد نمیکند. به جای این کار، سعی کنید تنوع مطالب در حوزه عنوان مطلب مورد بحث را افزایش دهید.
مخاطب خود را فراموش نکنید: نیازهای کاربران سایت را به خوبی شناسایی کنید. این کار را میتوانید از طریق تحلیل کلمات کلیدی ورودی سایت انجام دهید. سعی در تولید محتوا منطبق بر این نیازها داشته باشید.
متن لینکها را هوشمندانه انتخاب کنید: یکی از مهمترین موضوعات در زمینه نوشتن متون، لینکگذاری در متن است. لینکها روی کلمات، کاربران را به مقالات و صفحات دیگر راهنمایی میکند. هم در نوشتن به گونهای بنویسید که مطالب دیگر را پوشش دهید. هم در انتخاب کلمات لینکها، با هدف افزایش نرخ کلیک (CTR) گام بردارید.
از امکانات وب بیشترین استفاده را کنید: در یک صفحه وب با استفاده از زبان طراحی CSS امکان پیادهسازی هر نوع شکل و شمایلی وجود دارد. در صورت نیاز از این امکانات (مثل قطور کردن متن، رنگبندیها، تورفتگیها، لیستها و…) برای افزایش جذابیت مقالات بهره ببرید.
هر پاراگراف را به یک موضوع مشخص اختصاص دهید: در هر پاراگراف فقط یک ایده باید وجود داشته باشد. هر پاراگراف باید با یک موضوع شروع شود، و سپس بدون اضافهگویی یا بیان اطلاعات غیرضروری درباره آن موضوع ادامه و پایان یابد.
به اهمیت سئوی مطالب دقت داشته باشید: بسیاری از مطالب نوشتهشده برای یک وبسایت به هدف رتبهگیری از موتورهای جستوجو تهیه میشود. باید در تکتک جملات خود به این موضوع دقت کنید. استفاده درست و به اندازه از کلمه کلید اصلی و همچنین کلمات کلید مرتبط را همواره مد نظر قرار دهید.
سرتیترهای داخلی جذاب استفاده کنید: به همان میزان که تیتر اصلی مطلب، نرخ کلیک شما را افزایش میدهد، سرتیترهای داخل مقاله نیز مهم است. بسیاری از کاربران عادت به بررسی تیترها در ابتدای ورود به مقالات دارند. از نوشتن عبارات ساده یا صرفا کلمات کلید در این قسمت خودداری کنید.
متن تهیهشده را چندین بار بررسی کنید: وجود غلط املایی یا نگارشی ضربه جدی به اعتماد کاربران است. به این دلیل، الزامی است متن خود را چند بار مطالعه کرده، اشتباهات نگارشی و املایی آن را اصلاح کنید. اگر از املای کلمهای مطمئن نیستید، حتما املای صحیح آن را با جستوجو پیدا کنید.
کلام آخر: محتوا نویسی سایت
تهیه محتوای خلاق و جذاب امروز به ابزاری مهم برای جذب مشتری از طریق سایت تبدیل شده است. محتواهای متنی، تصویری و صوتی باید به شکل خلاقانه برای این منظور با هم ترکیب شوند.
لزوم توجه به سلیقه و نیاز مخاطبین و همچنین توجه دقیق به اصول نگارشی و سئو از عوامل موثر در خلق محتوای مناسب برای سایت است. همچنین استفاده از محتوای تصویری و رنگبندی هوشمندانه برای سایت که هویت و چهره سازمان را در ذهن کاربر تثبیت کند از دیگر عوامل مهم در تولید محتوای مطلوب سایت قلمداد میشود.