کتاب های آموزشی تولید محتوا را با مکمل غذایی و ورزشی اشتباه نگیرید! بگذارید در همین ابتدا موضوع را روشن کنم. تولید محتوا به شکل درست، نیازمند شناخت مباحث گوناگون ازجمله اصول نگارش، اصول ادبیات، روشهای بهینهسازی مطلب برای موتورهای جستجو و… است. پس تصور اینکه با خواندن یک کتاب راه هزار شب را در یک شب بپیمایید، کمی خوشبینانه است. اما خبر خوب این است که با مطالعه چند کتاب مختلف در موضوعات مرتبط با تولید محتوا، پس از مدتی قدرت شما در این زمینه به شکل چشمگیری افزایش مییابد. لذا با ما همراه باشید تا با بهترین کتابها در این زمینه آشنا شوید.
2 نوع کتاب های آموزشی تولید محتوا که باید بخوانید
به طور کلی برای تبدیلشدن به یک تولیدکننده حرفهای محتوا به مطالعه زیاد نیاز دارید. علاوه بر مطالعه کتاب در زمینه تولید محتوا، مطالعه انواع رمان، کتابهای انگیزشی، کتابهای حوزه فلسفه و… برای آشنایی با تکنیکهای ادبی توصیه میشود. جدای از این کتابها، 2 نوع اصلی از کتاب وجود دارد که باید از هر شاخه حداقل یک نمونه خوانده باشید. بدون شک مطالعه تعداد بیشتری از آنها، قدرت و بینش تولید محتوای شما را افزایش میدهد. این دو نوع شامل موارد زیر است:
کتابهای اصول نگارش: در این کتابها قواعد ادبی، نگارش و ویرایش آموزش داده میشود.
کتابهای قواعد تولید محتوای وب: در این کتابها اصول و تکنیکها و ترفندهای مقالهنویسی در وبسایت آموزش داده میشود.
قرار نیست منتقد ادبی شوید؛ کتابهای اصول نگارش چیست؟
مطالعه کتابهای تخصصی ادبیات با هدف یادگیری اصول نگارش صورت میگیرد. این اصول شامل مواردی همچون املای صحیح کلمات دشوار، علامتگذاری، فاصله و نیمفاصله، استفاده درست از افعال و… میشود. فضای وب فارسی روزبهروز بیشتر در حال حرکت به سمت یکسانسازی شیوه نگارش است. لذا یادگیری اصول نگارشی بر اساس کتابهای مرجع این حوزه، گامی بلند در راستای تقویت قدرت درستنویسی شما است. در ادامه مهمترین منابع در این زمینه به شما معرفی میشود.
کتاب غلط ننویسیم اثر ابوالحسن نجفی
نام دیگر این کتاب، «فرهنگ دشواریهای زبان فارسی است». همانطور که از این نام پیداست، هدف از آن، آموزش صحیح غلطهای رایج در نوشتار فارسی است. ابوالحسن نجفی که نویسنده و پژوهشگری شناختهشده در زمینه ادبیات است، اذعان دارد، نوشتن به زبان فارسی به سادگی حرفزدن آن نیست.
علاوه بر اشتباهات املایی در کلمات، استفاده نابجا و نادرست از کلمات نیز بخشی از اشتباهات نویسندگی است. به عنوان مثال، بسیاری از متون از حرف اضافه «را» که باید درست بعد از مفعول جمله استفاده شود، در جای دیگری استفاده میکنند. اشتباهات اینچنینی بسیاری در نوشتن به زبان فارسی وجود دارد. این کتاب راهنمای بسیار غنی و مهمی برای شیوه صحیح تولید محتوای متنی برای علاقهمندان به این کار محسوب میشود.
کتاب نکتههای ویرایش اثر علی صلحجو
علی صلحجو نویسنده و ویراستار باسابقه ایرانی می باشد. در کتاب نکتههای ویرایش، نویسنده به معرفی روشها و تجربیاتی که طی سالها کار ویرایش به دست آورده میپردازد. از نظر وی، این مطالب میتواند برای نویسندگان حرفهای جالب و برای تازهکارها مفید باشد. وی درباره مباحث مختلفی از جمله روش صحیح توصیف و اجتناب از کوتاهی یا بلندی بیش از حد محتوا اشاره کرده است.
از دیدگاه وی، حفظ تعادل بین دقت نظر و کامل بودن مطلب و همینطور طول و بلندای محتوا، وظیفه یک نویسنده حرفهای است. از دیگر مباحث متعدد و جالب مطرحشده در این کتاب، اشاره به کاربرد «چیز» در نوشتار فارسی است. وی پیشنهاداتی برای جایگزین کردن این کلمه در شرایط مختلف دارد. در مجموع این کتاب به این دلیل که حاصل تجربیات چندینساله یک ویراستار حرفهای است، حاوی نکات مهم و جالب توجه زیادی است.
برای خواننده وب بنویسید نه برای موتور های جستجو گر؛ کتابهای قواعد تولید محتوای وب
کتابهای زیادی در این زمینه منتشر شده است. علاوه بر مقالات وبسایتهای انگلیسی و ترجمه کتابهای خارجی، منابع فارسی زیادی نیز در این زمینه وجود دارد. اما مطالعه تمامی این کتابها ضروری نیست. همانطور که اشاره شد، مطالعه حداقل یک کتاب از هر شاخه نیز توانایی تولید محتوای شما را به طرز چشمگیری افزایش میدهد. لذا در این قسمت به معرفی بهترین عناوین در این زمینه اکتفا میکنیم.
کتاب بمب گذاری در محتوا اثر سعید رهبری
یکی از عناوین شناختهشده در زمنیه آموزش تولید محتوای وب این کتاب است. در این کتاب مباحث مختلف در زمینه نوشتن مطالب جذاب در راستای کسب درآمد و جذب مخاطب مطرح شده است. در کتاب بمب گذاری محتوا، محتوای وب به یک ذره اتمی تشبیه شده که با آزاد کردن و انفجار آن، انرژی عظیمی خلق میشود. مجموعه تکنیکها و نکات مطرح شده در این اثر، برای همه مفید است. چه مبتدی باشید چه یک تولیدکننده محتوای حرفه ای، مطالعه این کتاب برای شما حاوی مطالب ارزشمندی است.
سعید رهبری در مقدمه کتاب اینچنین بیان میکند: « آنچه شما اینجا یاد میگیرید، تجربیات 10 ساله من به عنوان یک تولیدکننده محتوا و همینطور به عنوان یک کاربر اینترنت است. به لطف این تجربه، من به خوبی نقاط قوت و ضعف نویسندگان ایرانی را میشناسم و در این کتاب درباره تکتک آنها صحبت کردهام»
کتاب ماشین محتوا اثر دن نوریس
دن نوریس نویسنده خلاق و معروفی است که تاکنون چند کتاب در زمینه رشد کسبوکار و فضای استارتاپی منتشر کرده است. از مهمترین آثار وی، کتاب ماشین محتوا است. این کتاب توسط علیرضا دهقانی و محمدمهدی محمودی به صورت مشترک به فارسی ترجمه شده است. این نویسنده که خود، کارآفرینی موفق است، در کتابهایش به دنبال اثربخشی و انتقال کاربردی تجربیات برای رشد کسبوکارها مخصوصا نوع اینترنتی آنها است.
در این کتاب به مباحثی چون ضرورت پرهیز از تولید محتوای متوسط، توجه بیشتر به کیفیت، رازهای جذابشدن محتوا، عشق به نوشتن و بسیاری موارد دیگر اشاره شده است. مطالعه این کتاب برای تمامی افراد فعال و علاقهمندان به حرفه بازاریابی محتوایی توصیه میشود.
کتاب همه نویسنده ایم اثر آن هندلی
کتاب همه نویسنده ایم، راهنمای بسیار مناسبی برای نویسندگی تجاری است. این سبک نویسندگی که ما در این مقاله قصد معرفی کتاب های مطرح آن را داریم، بسیار مورد توجه سازمانها قرار گرفته است. خلق و انتشار محتوای ارزشمند برای یک سازمان و یا کسبوکار، متفاوت از سایر انواع نویسندگی است. در این کتاب، همه افراد دارای استعداد نهفته نویسندگی قلمداد شدهاند که نیازمند شکوفایی است. این موضوع که نویسندگی نیاز به استعداد ذاتی و مادرزادی دارد، در این کتاب یک دروغ تصور میشود.